Brak komentarzy

Dezynfekcja pomieszczeń gastronomicznych w przedszkolach i żłobkach

Przedszkola i żłobki to miejsca, w którym codziennie dzieci spędzają dużo czasu. Każdy rodzic pragnie mieć pewność, że opiekunowie doskonale zajmą się jego synem lub córką, a przede wszystkim maluszki będą bezpieczne. Niestety często zdarza się, że dziecko może się przeziębić, zatruć czy zarazić groźną bakterią. Z tego względu w przedszkolach i żłobkach powinna panować bezwzględna czystość i najwyższy poziom higieny.

Pomieszczenia gastronomiczne w przedszkolach i żłobkach

W przedszkolach i żłobkach posiłki dla dzieci powinni być serwowane z zachowaniem właściwych proporcji węglowodanów, tłuszczów, witamin czy białek. Przede wszystkim posiłki muszą być urozmaicane i zdrowe. Ważną kwestią jest również spożywanie dań o regularnych porach w miłej i spokojnej atmosferze. To niezmiernie istotne, ponieważ wpływa to pozytywnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych maluchów. Rodzic powinien mieć pewność, że śniadania czy obiady przygotowywane są dla dzieci z zachowaniem właściwych procesów technologicznych, a przede wszystkim są najwyższej jakości.

Kluczowym elementem będzie zadbanie także o bezwzględny poziom czystości zarówno w miejscach przygotowywania, jak i spożywania posiłków. Kuchnia jest miejscem, w którym gromadzi się wiele bakterii i grzybów. Podczas gotowania wysoka temperatura sprzyja rozmnażaniu się mikroorganizmów, a niesprzątane na bieżąco resztki jedzenia czy zabrudzenia tworzą doskonałe środowisko dla pasożytów. Ważne, żeby posiłki były zawsze przygotowywane w czystych pomieszczeniach, podawane na czystych naczyniach i czystych stołach. Jednak, jak wiemy, nie zawsze jest to kategorycznie przestrzegane.

Tłuste zabrudzenia w kuchni – jakie środki chemiczne wybrać?

Niezależnie, czy posiłki są przygotowywane w przedszkolu, restauracji czy hotelu, najczęstszymi rodzajami zabrudzeń są tłuste plamy. Rozlany sos czy nawet kropelka oliwy lub oleju są trudnymi do wyczyszczenia zanieczyszczeniami. Nie wystarczy plamy przetrzeć ręcznikiem papierowym czy gąbką. Z tego względu, w kuchni powinien znaleźć się skuteczny środek chemiczny, za pomocą którego szybko i bez konieczności ponownego tarcia powierzchni usuniemy zabrudzenie z kuchenki czy stołu. Warto wybierać środki profesjonalne, które są dedykowane czyszczeniu plam w pomieszczeniach gastronomicznych, a przy tym nie niszczą powierzchni aluminiowych, na przykład linia detergentów Pro Formula by Diversey, Cif Professional Power Cleaner Degreaser. Mając pod ręką dobry detergent, nawet w sytuacji dużego pośpiechu, wystarczy spryskać plamę środkiem chemicznym, a następnie gąbeczką czy ściereczką usunąć zabrudzenie.

Oprócz tego, należy regularnie czyścić stoły i blaty wyłącznie środkami przeznaczonymi do konkretnego rodzaju powierzchni. Do szklanych mebli wybierajmy preparaty dedykowane materiałom szklanym, podobnie ze stolikami wykonanymi z drewna. Oprócz oczywistych kwestii, jakimi są regularne sprzątanie blatu, kuchenki czy podłogi, należy także dbać o czystość piekarników. W miejscu takim jak przedszkole czy żłobek powinno się bezwzględnie na bieżąco usuwać wszelkie przypalenizny i osady tłuszczowe, nawet z piekarników. Należy pamiętać, że w przedszkolu czy żłobku to zdrowie i dobro dzieci powinno być zawsze na pierwszym miejscu.